topmenu

Examendata, Examenprijzen en Examenlocaties

Het Examenadviesburo neemt op dit moment gewoon examens af. De meeste COEL toetslocaties zijn open en worden verplicht om maatregelen door te voeren om aan de RIVM richtlijnen te kunnen voldoen. Klik hier voor meer informatie en over de maatregelen in onze nieuwsbrief.


De modules uit het Diplomastelsel Burgerzaken worden – op een enkeling na – afgesloten met een examen. Aan de modules is een bepaalde examenvorm toegekend. Bij de informatie over de specifieke module kun je de toegekende examenvorm vinden. Dan weet je of je je moet voorbereiden op een examen met gesloten vragen, open vragen, een praktijkopdracht of misschien zelfs wel een vaardigheidsexamen tijdens de training.

Data & locaties
Diverse examens kunnen het hele jaar door worden afgenomen op tal van locaties door het land. De NVVB beschikt via haar partner, het Examenadviesbureau, over ruim 30 examencentra, verspreid over de verschillende provincies. Bij de inschrijving voor het examen kun je zelf de examenlocatie, datum en het tijdstip kiezen. Klik hier voor de actuele examenlocaties.

De locaties voor de vaardigheidsexamens van de modules tegengaan ID-fraude zijn gelijk aan de trainingslocaties en vinden tijdens de vaardigheidstraining plaats. Het theorie-examen behorende tot de modules tegengaan ID-fraude worden wel op een examenlocatie zoals hiervoor vermeld afgenomen op een zelfgekozen locatie, datum en tijdstip.

Examenprijzen herzien Diplomastelsel Burgerzaken

 • Theorie-examens NLQF-4 niveau
  Alle theorie-examens: € 179,- exclusief btw
 • Theorie-examens NLQF-6 niveau
  Alle theorie-examens: € 199,- exclusief btw.
 • Vaardigheidsexamens en praktijkopdrachten
  V1: Dienstverlening: € 345,- exclusief btw*
  V2: Zelfontwikkeling: € 295,- exclusief btw
  S0: Vaardigheden Specialist Burgerzaken: € 375,- exclusief btw
  Praktijkopdrachten NLQF-6: € 325,- exclusief btw

* Voor het examen V1 Dienstverlening geldt bij meer kandidaten per afname op een gemeente een ander tarief, namelijk: bij 2 kandidaten €295 per kandidaat en bij 3 of meer kandidaten €225 per kandidaat.

Prijzen examens oud (tot januari 2021)

 • Theorie-examens
  Gesloten vragen examen:mbo-4 modules € 169,- exclusief btw en voor hbo modules € 189,- exclusief btw.
 • Praktijkopdrachten
  Praktijkopdracht op examenafnamelocatie: € 325,- exclusief btw.
 • Vaardigheidsexamen
  De kosten van het vaardigheidsexamen voor de module Dienstverlening zijn inbegrepen in de opleidingskosten voor deze module.
 • Vaardigheidsexamen module Adviesrapporten en beleidsvoorstellen
  Examen gecombineerd met een praktijkopdracht: € 525,- exclusief btw.
 • Herkansingen
  Voor herkansingen geldt dezelfde prijs als voor het reguliere examen. Behalve voor het herexamen van de vaardigheidsmodule Dienstverlening.
  Deze kost € 200,- exclusief btw. Voor de modules waarbij het examen al in de opleidingskosten is verwerkt, staat de prijs van de herkansing bij de specificaties van de module vermeld.

Wanneer de werkgever de factuur voor het examen betaalt kun je dit aangeven bij de inschrijving voor het examen via de tenaamstelling van de factuur.

Examens van de modules tegengaan ID-fraude
De kosten van de theorie-examens en/of praktijkopdrachten van de modules gericht op identiteitsfraude zijn gelijk aan de kosten van de theorie-examens en praktijkopdrachten van alle overige modules. Kosten voor herkansingen van theorie-examen(s) en/of praktijkopdracht zijn ook gelijk aan bovengenoemde prijzen voor de overige modules.

De kosten van een (de) vaardigheidsexamen(s) zitten bij de moduleprijs inbegrepen. Een herkansing vaardigheidsexamen zit niet bij de moduleprijs inbegrepen. Een herkansing vaardigheidsexamen (per onderdeel) kost per 1 januari 2021 € 200,- exclusief btw (inclusief korte herhalingstraining).

Dyslexieverklaring
Een kandidaat met dyslexie dient voorafgaand aan het examen aan de NVVB PublieksAcademie een verklaring te overleggen, waaruit blijkt dat hij/zij recht heeft op extra tijd (een dyslexieverklaring). Stuur de verklaring per mail naar publieksacademie@examenadviesburo.nl