topmenu

Laat je niet om de tuin leiden

Wil jij weten hoe je herkent als mensen een ander adres opgeven dan waar zij echt wonen? Het is belangrijk om dat te onderkennen. Immers, mensen kunnen anders ten onrechte toeslagen of uitkeringen aanvragen. Maar hoe signaleer je dat en hoe ga je met adresfraude om? De module Adresonderzoek & adreskwaliteit I geeft je handvatten om aan de slag te gaan.

Schrijf je hier in voor deze module

 • Erkend NVVB diploma
 • Aandacht voor vaardigheden
 • Flexibiliteit in scholing

Module Adresonderzoek & adreskwaliteit I (M14)

Weet je wat het een student oplevert als hij thuis woont, maar ingeschreven staat bij zijn oma die dicht bij de hogeschool woont? Wist je dat je bij een briefadres extra op adres(gerelateerde)fraude moet letten? Weet je wat schijnbewoning is en hoe je een huisbezoek voorbereidt?

In deze module leer je daar alles over en praktijkvoorbeelden staan hierbij centraal. Vanuit veel voorkomende en herkenbare cases maak je mee hoe adres(gerelateerde) fraude wordt gebruikt om er beter van te worden of te verdwijnen voor instanties. Je leert risicoprofielen kennen en wat daarbij komt kijken, hoe je een adresonderzoek opzet en uitvoert, wat de toezichthouder BRP doet en mag, dat soms een ambtshalve handeling nodig is, hoe een protocol huisbezoek eruitziet en waarop je moet letten bij een aangifte van een adreswijziging.

Na deze module kijk je anders en met een wakend oog tegen adressen aan. Je weet wat het gevolg voor de kwaliteit van de BRP is als burgers en adressen niet met elkaar matchen en wat dit betekent voor onterecht uitgekeerde toeslagen of niet-inbare vorderingen.

De inhoud van de module is afgestemd met het Project LAA (Landelijke Aanpak Adreskwaliteit) en LAA is betrokken geweest bij de ontwikkeling van deze module.

Studieadvies: Wij adviseren voorafgaand de module Migratie te volgen.

Volg je deze module via de PublieksAcademie, dan  bestaat deze module uit een e-learning en theorie-examen.

 • Aantal uur thuisstudie: gemiddeld 8 uur (e-learning en e-learning quizzen)
 • Duur: n.v.t.
 • Lesdagen: n.v.t.
 • Examen: theorie-examen

4 punten (mbo-4 niveau)

Deze module is onderdeel van het specialisme Persoonsinformatiemanagement. Als je alle modules binnen dit specialisme afrondt met een voldoende, ontvang je het mbo-4 diploma Persoonsinformatiemanagement. Voor elke module die je succesvol afrondt ontvang je een certificaat.

Deze module is ook onderdeel van de opleiding ID- & Adresfraude. Deze specialistische opleiding bestaat uit een combinatie van mbo-4 en hbo modules. In deze opleiding kies je de voor jou relevante modules voor jouw werk- of takenpakket. Na het afronden van een module ontvang je een certificaat. Lees hier meer informatie over de opleiding ID- & Adresfraude.

Wil je een mbo-4 diploma, maar je niet specialiseren? Maak dan je eigen keuze uit de beschikbare kennismodules, behaal minimaal 25 punten en volg een vaardigheidsmodule. Als je deze modules afrondt met een voldoende, ontvang je het mbo-4 diploma Burgerzaken.

Bekijk hier het volledige moduleoverzicht.

Volg je deze module bij de PublieksAcademie?  Dan vind je hier de informatie over de vorm van de module en het examen.

De module Adresonderzoek & adreskwaliteit I (M14) bestaat bij de PublieksAcademie uit een e-learning en een theorie-examen.

E-learning en e-learning quizzen:

De e-learning kan zelfstandig, thuis of op het werk en op ieder moment van de dag worden bestudeerd ter voorbereiding op het theorie-examen. Klik op ‘bezoek website’ hieronder achter de PublieksAcademie om je in te schrijven voor de module waarna je toegang krijgt tot de digitale leeromgeving waar je onder andere de e-learning en e-learning quizzen kunt vinden.

Theorie-examen:

Het theorie-examen kan op ruim 30 verschillende locaties in Nederland worden afgelegd. Wil je je ook gelijk inschrijven voor het theorie-examen, dan kun je dat onderaan deze pagina doen door te klikken op ‘Inschrijven voor dit examen’.

 

Kosten module Adresonderzoek & adreskwaliteit I - vanaf 1 januari 2018

€ 125,- exclusief btw, inclusief:

 • E-learning en e-learning quizzen

Exclusief:

 • Theorie-examen (kosten: € 169,- exclusief btw)

Kosten herkansing theorie-examen

€ 169,- exclusief btw

Voor deze module kun je het volgende examen boeken:

 • Theorie-examen Adresonderzoek & adreskwaliteit I

  Dit examen bestaat uit gesloten vragen.
  Aantal vragen 40 Examenduur 120 minuten Prijs € 169 excl. btw Prijs herexamen € 169 excl. btw Uiterlijke inschrijftermijn 1 dag van tevoren Inschrijven voor dit examen