topmenu

B1a: Identiteit en identiteitsdocumenten

Deze module is bedoeld voor de medewerker Burgerzaken die zich bezighoudt met het onderzoeken en vaststellen van de identiteit, het verifiëren van de identiteit aan de hand van identiteitsdocumenten en het signaleren en tegengaan van identiteitsfraude. Na het volgen van deze module heeft de medewerker kennis van en inzicht in identiteitsdocumenten en identiteitsfraude, profiling, technisch en tactisch onderzoek van identiteitsdocumenten en hoe te handelen bij twijfel.

Schrijf je hier in voor deze module.

 

 • Erkend NVVB diploma
 • Aandacht voor vaardigheden
 • Flexibiliteit in scholing
Identiteit en identiteitsdocumenten (B1a)  Kun jij technisch en tactisch onderzoek doen naar iemands identiteit en zodoende verifiëren of de persoon, het document en zijn verhaal kloppen? Je krijgt aan de balie te maken met burgers die je moet controleren op hun identiteit. In deze module ga je met profiling en echtheidskenmerken van reisdocumenten aan de slag. Je gaat in het praktijkgedeelte van deze module aan de hand van foto-vergelijkingen onderzoeken of iemand dezelfde persoon is of dat je te maken hebt met een look-a-like. Ook doe je een rollenspel, waarbij je leert om identificerende vragen te stellen. Klopt de leeftijd? Weet de persoon drie feestdagen van het land van herkomst te noemen? Je leert gedrag lezen, hoe komt de burger over als jij vraagt waar hij zijn boodschappen haalt? Daarnaast ga je met echte documenten en falsificaties van reisdocumenten aan de slag en leer je de echtheidskenmerken van reisdocumenten te analyseren. Na deze training weet je of het reisdocument dat voor je ligt echt, vals of vervalst is en durf je te twijfelen! Je schakelt bij twijfel een hoger en breder opgeleide collega - uit de backoffice - in om verder onderzoek te doen.

 • Aantal uur thuisstudie: gemiddeld 16 uur (e-learning en e-learning quizzen inclusief reader)
 • Duur: drie dagen vaardigheidstraining
 • Lesdagen: verschillende lesdagen; zie data en locaties.
 • Examens: een vaardigheidsexamen foto-foto-vergelijking (op lesdag 1) en echtheidskenmerken reisdocumenten (op lesdag 3) in de vaardigheidstraining en een apart te boeken theorie-examen (op een eigen gekozen datum, tijdstip en examenlocatie).

Wil je opgeleid worden op het gebied van identiteitsfraude, dan begin je met deze module. Er zit namelijk een verplichte volgorde in de modules: Identiteit en identiteitsdocumenten (B1a), Brondocumenten (B1b) en Identiteit en identiteits- en brondocumenten (S3), afhankelijk van jouw taken. Zie ook de opleidingsgids. De module Identiteit en identiteitsdocumenten (B1a) bestaat uit een vaardigheidsdeel en een theoretisch deel. Het vaardigheidsdeel bestaat uit een driedaagse klassikale vaardigheidstraining inclusief een vaardigheidsexamen foto-foto-vergelijking en echtheidskenmerken reisdocumenten. De vaardigheidsexamens vallen binnen de driedaagse vaardigheidstraining, zodat je je daar niet apart voor hoeft in te schrijven. De inschrijving voor de vaardigheidstraining is gelijk je inschrijving voor de vaardigheidsexamens. Voordat je aan de vaardigheidstraining deel gaat nemen zorg je ervoor dat je de e-learning van de module geheel hebt doorlopen en goed hebt bestudeerd. Hiertoe krijg je toegang middels een aparte inlog die per e-mail wordt toegestuurd na jouw inschrijving voor de vaardigheidstraining. Dit is jouw persoonlijke leeromgeving. Bewaar je inloggegevens goed, want voor iedere opleiding tegengaan ID-fraude (B1a, B1b en S3) waarvoor je je inschrijft, heb je deze nodig en krijg je toegang tot die module in jouw persoonlijke leeromgeving! Het theoretische deel is opgenomen in een e-learning die door jou op elk moment, in eigen tempo, thuis en op je werk kan worden gevolgd. Met behulp van de e-learning quizzen kun je jezelf testen of je de stof uit de e-learning voldoende beheerst alsmede door het maken van de oefentoets. De e-learning en oefentoets vindt je ook in jouw persoonlijke leeromgeving. Heb je de vaardigheidstraining gevolgd en heb je de e-learning goed bestudeerd dan maak je het theorie-examen van deze module. Ben je zowel geslaagd voor de vaardigheidsexamens foto-foto-vergelijking en echtheidskenmerken reisdocumenten als voor het theorie-examen De module Identiteit en identiteitsdocumenten (B1a), dan heb je de module behaald en ontvang je een certificaat van de NVVB PublieksAcademie die voor drie jaar geldig is!

Locatie - Nieuwegein

Locatie - ID-Centre Eindhoven

Locatie - KMar Zwolle

Herkansingen In de ochtend van 09:00 tot 12:00 uur - herkansing foto-foto-vergelijking en in de middag van 13:00 tot 16:00 uur - herkansing echtheidskenmerken.

Locatie - Nieuwegein

 • maandag 11 september 2023.
 • dinsdag 21 november 2023.
 • woensdag 20 december 2023.

Locatie - ID-centre Eindhoven

Locatie - Kmar Zwolle

 • woensdag 29 november 2023.

Een in-company B1a: Identiteit en identiteitsdocumenten vaardigheidstraining organiseren? Ook dat is mogelijk. Stuur een e-mail naar publieksacademie@nvvb.nl met dit verzoek en het aantal deelnemers voor het ontvangen van een offerte.

Kosten module Identiteit en identiteitsdocumenten (B1a) - vanaf 1 januari 2022

€ 750,- exclusief btw, inclusief:

 • E-learning en e-learning quizzen
 • Toegang tot de driedaagse vaardigheidstraining
 • Vaardigheidsexamen foto-foto-vergelijking en echtheidskenmerken reisdocumenten (m.u.v. herkansing(en))

Kosten theorie-examen € 179,- exclusief btw Totale kosten € 929,- exclusief btw


Kosten herkansing vaardigheidsexamen

 • € 200,- exclusief btw per vaardigheidsexamenonderdeel (foto-foto-vergelijking en/of echtheidskenmerken reisdocumenten), inclusief:
 • een korte herhalingstraining per vaardigheidsexamenonderdeel onder leiding van een trainer.

Voor deze module kun je de volgende examens boeken:

 • Theorie-examen B1a: Identiteit en identiteitsdocumenten (NLQF-niveau 4)

  Dit examen bestaat uit gesloten vragen.
  Aantal vragen 50 Examenduur 90 minuten Prijs € 179,- excl. btw Prijs herexamen € 179,- excl. btw Uiterlijke inschrijftermijn 1 dag van tevoren Inschrijven voor dit examen
 • Vaardigheidsexamen B1a: Identiteit en identiteitsdocumenten (NLQF-niveau 4)

  Deze twee examens bestaan uit foto-foto-vergelijkingen en het onderzoeken van paspoorten.
  Aantal vragen 5 foto-foto en 2 paspoorten Examenduur afh. van opdracht (vooraf kenbaargemaakt) Prijs inbegrepen in B1a: vaardigheidstraining Prijs herexamen € 200,- excl. btw per examenonderdeel Uiterlijke inschrijftermijn 1 dag van tevoren Inschrijven voor dit examen