topmenu

Herken falsificaties in één oogopslag

De technieken om documenten te vervalsen worden steeds vernuftiger. Aan jou de taak om dat allemaal maar heel snel te doorzien. Waar moet je allemaal op letten? De module Identiteit & identiteitsdocumenten II neemt je mee in de wereld van het vervalsen waardoor jij straks falsificaties in één oogopslag zal herkennen.

Schrijf je hier in voor deze module

 • Erkend NVVB diploma
 • Aandacht voor vaardigheden
 • Flexibiliteit in scholing
Module Identiteit & identiteitsdocumenten II (H3a)

Weet je hoe moeilijk het is om een foto uit een reisdocument te vergelijken met het gezicht voor je? En hoe moeilijk het is om falsificaties te ontmaskeren in reis- en brondocumenten?

Daar kom je achter bij de modules Identiteit & identiteitsdocumenten I en Brondocumenten. In de module Identiteit & Identiteitsdocumenten II leer je ook de echtheid van moeilijkere reis- en brondocumenten te herkennen en lastigere foto’s van gezichten met elkaar te vergelijken. Deze verbredende en verdiepende module staat daarom geheel in het teken van oefenen en nog eens oefenen. Daarnaast leer je wat je moet doen als je een valse identiteit of een vals of vervalst document ontdekt.

Na deze module kun je je collega’s aan de balie als (backoffice) specialist ondersteunen als zij twijfelen aan de echtheid van een persoon of een document en speel je een sleutelrol bij het voorkomen en opvolgen van identiteitsfraude.

Studieadvies: Wij adviseren om de vaardigheidsmodule Adviesrapporten & beleidsvoorstellen voorafgaand aan het HBO-examen (praktijkopdracht) van deze module te volgen. De vaardigheidsmodule Adviesrapporten & beleidsvoorstellen kan vervolgens tegelijk met het examen (praktijkopdracht) van deze HBO-module worden getoetst. Deze combinatie van examinering kan je aanvinken bij de inschrijving voor het examen van de betreffende HBO-module.

 • Aantal uur thuisstudie: 4-6 uur gemiddeld (e-learning en e-learning quizzen)
 • Duur: tweedaagse vaardigheidstraining
 • Lesdagen: verschillende lesdagen. Zie ook het tabje data en locaties.
 • Examens: vaardigheidsexamens en een theorie-examen

De module Identiteit & identiteitsdocumenten II (H3a) is bedoeld voor de medewerkers in de backoffice (Achterlanders) en voor de Tweedelijners in de backoffice die zich ook bezighouden met onderzoek naar de echtheid van identiteiten en documenten (reis- en brondocumenten).

De modules Identiteit & identiteitsdocumenten I (M1a) en Brondocumenten (M1b) zijn voorwaardelijk voor de module Identiteit & identiteitsdocumenten II (H3a).

Het bovenstaande betekent dat:

 1. de e-learnings van de modules Identiteit & identiteitsdocumenten I (M1a) en Brondocumenten (M1b) zijn grondig bestudeerd;
 2. aan de vaardigheidstrainingen inclusief de vaardigheidsexamens van de hierboven genoemde modules is deelgenomen; én
 3. en de vaardigheidsexamens van de modules onder punt 1 zijn behaald, voordat gestart kan worden aan de module Identiteit & identiteitsdocumenten II (H3a).

Identiteit & identiteitsdocumenten II (H3a) bestaat uit een vaardigheidsdeel en een theoretisch deel.

Het vaardigheidsdeel bestaat uit een tweedaagse klassikale vaardigheidstraining inclusief drie vaardigheidsexamens: foto-foto-vergelijking, echtheidskenmerken reisdocumenten en brondocumenten. Inhoudelijk gezien betreft de vaardigheid een verbreding van wat binnen de vaardigheidstrainingen en de vaardigheidsexamens van Identiteit & identiteitsdocumenten I (M1a) en Brondocumenten (M1b) aan de orde is geweest. De vaardigheidsexamens vallen binnen de tweedaagse vaardigheidstraining, zodat je je daar niet apart voor hoeft in te schrijven. De inschrijving voor de vaardigheidstraining is gelijk je inschrijving voor de vaardigheidsexamens. Voordat je aan de vaardigheidstraining deel gaat nemen zorg je ervoor dat je de e-learning van de module geheel hebt doorlopen en goed hebt bestudeerd.

Het theoretische deel is opgenomen in een e-learning die door jou op elk moment, in eigen tempo, thuis en op je werk kan worden gevolgd. Met behulp van de e-learning quizzen kun je jezelf testen of je de stof uit de e-learning voldoende beheerst alsmede door het maken van de oefentoets. De e-learning en oefentoets vindt je na inschrijving voor de vaardigheidstraining in jouw persoonlijke leeromgeving waarvoor je een aparte link en inlogcodes zult ontvangen.

Heb je de vaardigheidstraining gevolgd en heb je de e-learning goed bestudeerd dan maak je het theorie-examen van deze module.

Ben je zowel geslaagd voor de vaardigheidsexamens foto-foto-vergelijking, echtheidskenmerken reisdocumenten en brondocumenten als voor het theorie-examen Identiteit & identiteitsdocumenten II (H3a), dan heb je de module behaald!

Let op! Ben je werkzaam in de backoffice als Tweedelijner, en heb je naast het onderzoeken van identiteiten en documenten ook een beleids- en/of adviesgerichte taak, dan volg je na deze module de opvolgende hbo-module Identiteit & identiteitsdocumenten III (H3b).

6 punten (hbo niveau)

Deze module is onderdeel van het specialisme Identiteitsmanagement. Als je alle modules binnen dit specialisme afrondt met een voldoende, ontvang je het hbo diploma Identiteitsmanagement. Voor elke module die je succesvol afrondt ontvang je een certificaat.

Na het afronden van de module ontvang je een certificaat.

Wil je een hbo diploma, maar je niet specialiseren? Maak dan je eigen keuze uit de beschikbare kennismodules, behaal minimaal 39 punten en volg een vaardigheidsmodule. Als je deze modules afrondt met een voldoende, ontvang je het hbo diploma Burgerzaken.

Bekijk hier het volledige moduleoverzicht.

Planning vaardigheidstrainingen

Maand Dag 1 Dag 2 Locaties
Oktober 5 12 DisGover Amersfoort en KMar Zwolle

Er kunnen zich maximaal 12 deelnemers per training aanmelden. Bij voldoende aanmeldingen zullen de data geprikt worden! Aanmelden kan per e-mail naar publieksacademie@nvvb.nl

 

Herkansingsdata vaardigheidsexamen 2021

Datum Locaties
Donderdag 18 november DisGover Amersfoort en KMar Zwolle

 

 

Kosten module Identiteit & identiteitsdocumenten II - vanaf 1 januari 2018

€ 550,- exclusief btw, inclusief:

 • E-learning en e-learning quizzen
 • Toegang tot de tweedaagse vaardigheidstraining
 • Vaardigheidsexamen foto-foto-vergelijking, echtheidskenmerken reisdocumenten en brondocumenten (m.u.v. een herkansing(en))

Exclusief:

 • Theorie-examen á € 189,- exclusief btw

Kosten herkansing vaardigheidsexamen

€ 200,- exclusief btw per vaardigheidsexamenonderdeel (foto-foto-vergelijking, echtheidskenmerken reisdocumenten en/of Brondocumenten), inclusief:

 • een korte herhalingstraining per vaardigheidsexamenonderdeel onder leiding van een trainer.

Kosten herkansing theorie-examen

€ 189,- exclusief btw

Totale kosten

€ 739,- exclusief btw

Voor deze module kun je de volgende examens boeken:

 • Theorie-examen Identiteit & identiteitsdocumenten II

  Dit examen bestaat uit gesloten vragen.
  Aantal vragen 15 Examenduur 60 minuten Prijs € 189 excl. btw Prijs herexamen € 189,- excl. btw Uiterlijke inschrijftermijn 1 dag van tevoren Inschrijven voor dit examen
 • Herkansing vaardigheidsexamen Identiteit & identiteitsdocumenten II (H3a)®

  De herkansing van het vaardigheidsexamen van H3a bestaat uit de onderdelen foto-foto-vergelijking, echtheidskenmerken reisdocumenten en/of brondocumenten.
  Aantal vragen - Examenduur Divers Prijs € 200,- excl. btw Prijs herexamen € 200,- excl. btw Uiterlijke inschrijftermijn 1 week van tevoren Inschrijven voor dit examen