topmenu

Deze module is bedoeld voor de medewerker (Burgerzaken) die zich bezighoudt met het voorbereiden, uitvoeren en afhandelen van huisbezoeken ten behoeve van het controleren van de bewoning van een adres.
Na het volgen van deze module kan de medewerker een huisbezoek voorbereiden, weet wat hij mogelijk kan verwachten en wat dat betekent voor de communicatie. Hij kan het gesprek aan de deur op het adres op een goede wijze voeren en vaststellen wat de feitelijke woonsituatie is. Hij kan op een professionele wijze reageren op bepaald gedrag van de burger. En na afloop van het huisbezoek een gedegen rapportage opstellen en eventuele vervolgstappen inzetten.

  • Erkend NVVB diploma
  • Aandacht voor vaardigheden
  • Flexibiliteit in scholing
B12 - Huisbezoek, van onderzoek tot afhandeling

“Er staat iemand ingeschreven op mijn adres terwijl die er helemaal niet woont! Nu kan ik geen huurtoeslag aanvragen!” Heb je zo’n opmerking wel eens gehoord tijdens een afspraak aan het loket? Een oude of onjuiste inschrijving in de BRP kan grote gevolgen hebben voor één of meer van de bewoners van een adres. Maar hoe weet je wat nu echt de situatie op het adres is? Hoe kom je aan de juiste informatie om te zorgen dat de inschrijving op het adres klopt? Hiervoor moet soms een huisbezoek worden afgelegd. Wat je daarvoor moet weten leer je in deze module. Je leert fraudesignalen herkennen, hier goed en juridisch onderbouwd onderzoek naar te doen, en hoe je als Toezichthouder van de BRP een huisbezoek moet uitvoeren en rapporteren. Ook leer je welke instanties buiten Burgerzaken betrokken kunnen zijn bij deze onderzoeken. Na deze module weet je ook welke wetten je op welke manier moet toepassen bij het beslissen over de gevolgen van het huisbezoek, en hoe je de burger op de juiste manier informatie geeft over het huisbezoek en de eventuele vervolgstappen.

De duur van de module en het aantal lesdagen verschilt per opleider. Bekijk hier bij welke opleiders je terecht kunt.

De startdata, locaties en kosten verschillen per opleider. Bekijk hier bij welke opleiders je terecht kunt.

Voor deze module kun je het volgende examen boeken:

  • Theorie-examen B12: Huisbezoek, van onderzoek tot afhandeling (NLQF-niveau 4)

    Dit examen bestaat uit gesloten vragen.
    Aantal vragen 40 Examenduur 120 minuten Prijs € 179,- excl. btw Prijs herexamen € 179,- excl. btw Uiterlijke inschrijftermijn 1 dag van tevoren Inschrijven voor dit examen