topmenu

Opleidingen tegengaan ID-fraude

Diplomastelsel Burgerzaken
Onze opleidingen tegengaan ID-fraude zijn onderdeel van het Diplomastelsel Burgerzaken.

Dat betekent dat je met het behalen van een (losse) module tegengaan ID-fraude (B1a, B1b en/of S3) een certificaat van de NVVB PublieksAcademie ontvangt en dat wanneer je niet alleen de module(s) tegengaan ID-fraude behaald, maar ook de overige modules van de betreffende diplomalijn waarvan die module deel uitmaakt, je een diploma op NLQF-4 niveau of NLQF-6 niveau van de NVVB PublieksAcademie kan behalen. Zo is de module Identiteit en identiteitsdocumenten (B1a) een verplichte module in Diplomalijn 1 Basiskennis Burgerzaken. Deze diplomalijn is ook verplicht voor iedere opvolgende diplomalijn (Diplomalijn 1 behaal je door het behalen van alle examens uit die Diplomalijn óf deel te nemen aan de Grandfatherregeling en een PE-examen af te leggen).

Zie hieronder het overzicht Diplomastelsel Burgerzaken en de PE- en Grandfatherregeling.

Moduleoverzicht Diplomastelsel Burgerzaken 2022

PE- en grandfatherregeling binnen het herzien Diplomastelsel Burgerzaken.

Verplichte volgorde B1a, B1b en S3
Na de B1a, kan je verder met de module B1b: Brondocumenten (je hebt minimaal het onderdeel vaardigheidsexamen echtheidskenmerken behaald van de B1a om verder te mogen naar de B1b: Brondocumenten).

Werkzaam in de backoffice en ben jij back-up voor jouw collega in het onderzoeken van documenten en bij twijfel (identiteitsfraude)? Volg dan ook de module S3: Identiteit en identiteits- en brondocumenten. Deze module kan je volgen nadat je de modules B1a en B1b in zijn geheel hebt behaald (vaardigheidsexamen én theorie-examens).

Geldigheid certificaten (drie jaar)
Alle certificaten uit het Diplomastelsel Burgerzaken zijn drie jaar geldig. Dat betekent dat een B1a, B1b en/of S3 certificaat verloopt en deze kun je om de drie jaar weer hercertificeren door middel van het volgen van (een) Actualiteitendag(en) en het opnieuw behalen van het (de) betreffende theorie-examen(s). Tijdens de Actualiteitendagen B1a en B1b vindt geen vaardigheidsexamen plaats.

Certificaat S3 (oude H3a) verlopen en verlengen? Volg dan de Actualiteitendagen van de B1a én B1b en behaal opnieuw de theorie-examens van B1a, B1b en S3.

Nadat je de actualiteitendag en het theorie-examen opnieuw hebt behaald, ontvang je een PE-certificaat voor de betreffende module tegengaan ID-fraude die weer drie jaar geldig is. Zorg er daarna voor dat je je (PE-)certificaatg op tijd hercertificeert (vóór het verlopen van je (PE-)certificaat).

Leeromgeving
Klik hier om naar de leeromgeving te gaan.

Meer informatie?
Wil jij meer informatie over de module tegengaan ID-fraude (B1a, B1b en S3)?

Lees dan onze Opleidingsgids tegengaan ID-fraude:

Opleidingsgids NVVB PublieksAcademie tegengaan ID-fraude 2023

Klik hieronder op de module die je wenst te gaan volgen voor meer informatie. (blauwe vlakken)