topmenu

Herken (ver)vals(t)e brondocumenten

Het komt nogal eens voor dat zogenoemde brondocumenten als huwelijksakten, geboorteakten of nationaliteitsverklaringen vervalst worden. Als jij zo’n document in handen hebt, kan jij dat dan zien? Weet jij altijd zeker dat je een echt brondocument onder ogen krijgt? Deze module helpt je op weg om een vals en echt brondocument van elkaar te onderscheiden.

 Schrijf je hier in voor deze module

 • Erkend NVVB diploma
 • Aandacht voor vaardigheden
 • Flexibiliteit in scholing
B1b: Brondocumenten  Heb je wel eens een brondocument technisch en tactisch onderzocht? En weet je dat brondocumenten makkelijker zijn te vervalsen dan reisdocumenten? En dat brondocumenten per land en zelfs per gemeente kunnen verschillen? Dan vermoed je vast ook dat deze module erg belangrijk is bij het tegengaan van identiteitsfraude! Denk bij brondocumenten aan bijvoorbeeld geboorteakten, huwelijksakten, echtscheidingsakten, verklaringen ongehuwde staat en nationaliteitsverklaringen. Omdat er zoveel verschillende brondocumenten zijn en zij vaak worden vervalst, is het belangrijk dat jij verschillende verschijningsvormen en lay-outs (her)kent. Op die manier kun je namelijk vervalst en vals van echt onderscheiden op basis van technische aspecten zoals papier, watermerken, druk- en kopieertechnieken en gebruik van stempels. Maar kloppen bijvoorbeeld ook leeftijden en data van de verschillende documenten en was een uitgiftedatum niet toevallig een nationale feestdag? Na deze module ben je nog net geen forensisch onderzoeker maar kun je wel zelfstandig brondocumenten onderzoeken op echtheid, legalisatie en verificatie. Het komt nogal eens voor dat zogenoemde brondocumenten als huwelijksakten, geboorteakten of nationaliteitsverklaringen vervalst worden. Als jij zo’n document in handen hebt, kan jij dat dan zien? Weet jij altijd zeker dat je een echt brondocument onder ogen krijgt? Deze module helpt je op weg om een vals en echt brondocument van elkaar te onderscheiden.

 • Aantal uur thuisstudie: gemiddeld 16 uur (e-learning en e-learning quizzen inclusief readers)
 • Duur: tweedaagse vaardigheidstraining
 • Lesdagen: verschillende lesdagen. Zie ook het tabje data en locaties.
 • Examens: een vaardigheidsexamen (op dag 2)en een apart te boekentheorie-examen (op een eigen gekozen datum, tijdstip en examenlocatie).

De module B1b: Brondocumenten is bedoeld voor frontofficemedewerkers of backofficemedewerkers die te maken krijgen met brondocumenten. De module Identiteit en identiteitsdocumenten (B1a) is voorwaardelijk voor de module Brondocumenten (B1b). Het bovenstaande betekent dat:

 1. de e-learning van de module Identiteit en identiteitsdocumenten (B1a) is grondig bestudeerd;
 2. aan de vaardigheidstraining, inclusief het vaardigheidsexamen van de module Identiteit en identiteitsdocumenten (B1a) is deelgenomen; én
 3. het vaardigheidsexamenonderdeel ‘echtheidskenmerken reisdocumenten’ van de module Identiteit en identiteitsdocumenten (B1a) is behaald, voordat gestart kan worden aan de module Brondocumenten (B1b).

De module Brondocumenten (B1b) bestaat uit een vaardigheidsdeel en een theoretisch deel. Het vaardigheidsdeel dat bestaat uit een tweedaagse klassikale vaardigheidstraining inclusief een vaardigheidsexamen brondocumenten. Het vaardigheidsexamen valt binnen de tweedaagse vaardigheidstraining zodat je je daar niet apart voor hoeft in te schrijven. De inschrijving voor de vaardigheidstraining is gelijk je inschrijving voor het vaardigheidsexamen. Voordat je aan de vaardigheidstraining deel gaat nemen zorg je ervoor dat je de e-learning van de module geheel hebt doorlopen en goed hebt bestudeerd. Hiertoe krijg je toegang na jouw inschrijving voor de vaardigheidstraining in jouw persoonlijke leeromgeving (moodle). Het theoretische deel is opgenomen in een e-learning die door jou op elk moment, in eigen tempo, thuis en op je werk kan worden gevolgd. Met behulp van de e-learning quizzen kun je jezelf testen of je de stof uit de e-learning voldoende beheerst alsmede door het maken van de oefentoets. De e-learning en oefentoets vindt je na inschrijving voor de vaardigheidstraining in jouw persoonlijke leeromgeving waarvoor je een aparte link en inlogcodes zult ontvangen. De e-learning en oefentoets vindt je ook in jouw persoonlijke leeromgeving. Heb je de vaardigheidstraining gevolgd en heb je de e-learning goed bestudeerd dan maak je het theorie-examen van deze module. Ben je zowel geslaagd voor het vaardigheidsexamen brondocumenten als voor het theorie-examen Brondocumenten (B1b), dan heb je de module behaald en ontvang je een certificaat van de NVVB PublieksAcademie die voor drie jaar geldig is!

Locatie Nieuwegein

Dag 1 Dag 2
vrijdag 9 februari 2024 vrijdag 16 februari 2024
vrijdag 23 februari 2024 vrijdag 1 maart 2024
woensdag 13 maart 2024 woensdag 20 maart 2024
donderdag 11 april 2024 donderdag 18 april 2024
dinsdag 21 mei 2024 dinsdag 28 mei 2024
donderdag 6 juni 2024 donderdag 13 juni 2024
donderdag 19 september 2024 donderdag 26 september 2024
maandag 7 oktober 2024 maandag 14 oktober 2024
maandag 9 december 2024 maandag 16 december 2024

Locatie Nieuwegein - herkansingen

 • woensdag 13 december 2023.

Een in-company B1b: Brondocumenten vaardigheidstraining organiseren? Ook dat is mogelijk. Stuur een e-mail naar publieksacademie@nvvb.nl met dit verzoek en het aantal deelnemers voor het ontvangen van een offerte.

Kosten module B1b: Brondocumenten

€ 500,- exclusief btw, inclusief:

 • E-learning en e-learning quizzen
 • Readers
 • Toegang tot de tweedaagse vaardigheidstraining
 • Vaardigheidsexamen brondocumenten (op lesdag 2) (m.u.v. een herkansing)

Exclusief:

 • Theorie-examen á €179,- exclusief btw

Totale kosten module B1b: Brondocumenten: € 679,- exclusief btw Kosten herkansing vaardigheidsexamen € 200,- exclusief btw, inclusief:

 • een korte herhalingstraining onder leiding van een trainer.

Voor deze module kun je de volgende examens boeken:

 • Theorie-examen B1b: Brondocumenten (NLQF-niveau 4)

  Dit examen bestaat uit gesloten vragen.
  Aantal vragen 40 Examenduur 90 minuten Prijs € 179,- excl. btw Prijs herexamen € 179,- excl. btw Uiterlijke inschrijftermijn 1 dag van tevoren Inschrijven voor dit examen
 • Vaardigheidsexamen B1b: Brondocumenten (NLQF-niveau 4)

  Dit vaardigheidsexamen bestaat uit het onderzoeken van brondocumenten.
  Aantal vragen 4 Examenduur 50 minuten Prijs inbegrepen in B1b: vaardigheidstraining Prijs herexamen € 200,- excl. btw Uiterlijke inschrijftermijn 1 dag van tevoren Inschrijven voor dit examen