topmenu

Laat je niets op de mouw spelden

Weet jij zeker of degene die aan je balie staat werkelijk is wie hij zegt dat hij of zij is? Je hebt vast weleens dat gevoel gehad, ‘dit klopt niet’. Maar echt je vinger erop leggen kon of durfde je wellicht niet. Na het volgen van de boeiende module Identiteit & identiteitsdocumenten I laat jij je in elk geval niets meer op de mouw spelden.

 Schrijf je hier in voor deze module

 • Erkend NVVB diploma
 • Aandacht voor vaardigheden
 • Flexibiliteit in scholing
Module Identiteit & identiteitsdocumenten I® (M1a)

Kun jij technisch en tactisch onderzoek doen naar iemands identiteit en zodoende verifiëren of de persoon, het document en zijn verhaal kloppen?

Je krijgt aan de balie te maken met burgers die je moet controleren op hun identiteit. In deze module ga je met profiling en echtheidskenmerken van reisdocumenten aan de slag. Je gaat in het praktijkgedeelte van deze module aan de hand van foto-vergelijkingen onderzoeken of iemand dezelfde persoon is of dat je te maken hebt met een look-a-like. Ook doe je een rollenspel, waarbij je leert om identificerende vragen te stellen. Klopt de leeftijd? Weet de persoon drie feestdagen van het land van herkomst te noemen? Je leert gedrag lezen, hoe komt de burger over als jij vraagt waar hij zijn boodschappen haalt? Daarnaast ga je met echte documenten en falsificaties van reisdocumenten aan de slag en leer je de echtheidskenmerken van reisdocumenten te analyseren. Na deze training weet je of het reisdocument dat voor je ligt echt, vals of vervalst is en durf je te twijfelen! Je schakelt bij twijfel een hoger en breder opgeleide collega - uit de backoffice - in om verder onderzoek te doen.

 • Aantal uur thuisstudie: gemiddeld 16 uur (e-learning en e-learning quizzen)
 • Duur: drie dagen vaardigheidstraining
 • Lesdagen: verschillende lesdagen; zie tabje data en locaties.
 • Examens: een vaardigheidsexamen foto-foto-vergelijking en echtheidskenmerken reisdocumenten in de vaardigheidstraining en een apart te boeken theorie-examen.

Wil je opgeleid worden op het gebied van identiteitsfraude, dan begin je met deze module. Er zit namelijk een verplichte volgorde in de modules Identiteit & identiteitsdocumenten I® (M1a), Brondocumenten® (M1b) en Identiteit & identiteitsdocumenten II® (H3a) (en Identiteit & identiteitsdocumenten III® (H3b), afhankelijk van jouw taak). Zie ook de opleidingsgids

De module Identiteit & identiteitsdocumenten I® (M1a) bestaat uit een vaardigheidsdeel en een theoretisch deel.

Het vaardigheidsdeel bestaat uit een driedaagse klassikale vaardigheidstraining inclusief een vaardigheidsexamen foto-foto-vergelijking en echtheidskenmerken reisdocumenten. De vaardigheidsexamens vallen binnen de driedaagse vaardigheidstraining, zodat je je daar niet apart voor hoeft in te schrijven. De inschrijving voor de vaardigheidstraining is gelijk je inschrijving voor de vaardigheidsexamens. Voordat je aan de vaardigheidstraining deel gaat nemen zorg je ervoor dat je de e-learning van de module geheel hebt doorlopen en goed hebt bestudeerd.

Het theoretische deel is opgenomen in een e-learning die door jou op elk moment, in eigen tempo, thuis en op je werk kan worden gevolgd. Met behulp van de e-learning quizzen kun je jezelf testen of je de stof uit de e-learning voldoende beheerst alsmede door het maken van de oefentoets. De e-learning en oefentoets vindt je na inschrijving voor de vaardigheidstraining in jouw persoonlijke leeromgeving waarvoor je een aparte link en inlogcodes zult ontvangen.

Heb je de vaardigheidstraining gevolgd en heb je de e-learning goed bestudeerd dan maak je het theorie-examen van deze module.

Ben je zowel geslaagd voor de vaardigheidsexamens foto-foto-vergelijking en echtheidskenmerken reisdocumenten als voor het theorie-examen Identiteit & identiteitsdocumenten I® (M1a), dan heb je de module behaald!

 

5 punten (mbo-4 niveau)

Deze module is onderdeel van het specialisme Persoonsinformatiemanagement en het specialisme Identiteitsmanagement. Als je alle modules binnen een specialisme afrondt met een voldoende, ontvang je het mbo-4 diploma Persoonsinformatiemanagement of het mbo-4 diploma Identiteitsmanagement. Voor elke module die je succesvol afrondt ontvang je een certificaat.

Na het afronden van de module ontvang je een certificaat.

Wil je een mbo-4 diploma, maar je niet specialiseren? Maak dan je eigen keuze uit de beschikbare kennismodules, behaal minimaal 25 punten en volg een vaardigheidsmodule. Als je deze modules afrondt met een voldoende, ontvang je het mbo-4 diploma Burgerzaken.

Bekijk hier het volledige moduleoverzicht.

Incompany

Door de nieuwe samenwerking met KMar en OM kunnen wij nu ook de driedaagse vaardigheidstraining van de M1a-module incompany aanbieden. Neem voor meer informatie over de trainingen en de incompany mogelijkheden contact op met de NVVB PublieksAcademie via publieksacademie@nvvb.nl.

Uiteraard kun je de training ook op locatie volgen, bekijk hieronder waar en wanneer. Maximaal aantal deelnemers per training ligt op 12. Schrijf je hier in voor deze module. Let op! Tijdens het boeken van de M1a training, kom je op een pagina uit waarop je alleen de tweede en derde dag van de training ziet. Ga je daarna verder en je plaats je de training in je winkelmandje, dan zie je daar de eerste dag. Wij hebben dit probleem aangekaart en dit wordt deze week opgelost zodat je alle drie de dagen van een training in een oog opslag ziet.

Planning 2021 vaardigheidstrainingen 

Er vinden geen trainingen meer plaats voor dit jaar, zie Module B1a, B1b en S3.

Herkansingsdata vaardigheidsexamen 2021

Er vinden geen herkansingen meer plaats voor dit jaar, zie Module B1a, B1b en S3.

Kosten module Identiteit & identiteitsdocumenten I® (M1a) - vanaf 1 januari 2019

€ 750,- exclusief btw, inclusief:

 • E-learning en e-learning quizzen
 • Toegang tot de driedaagse vaardigheidstraining
 • Vaardigheidsexamen foto-foto-vergelijking en echtheidskenmerken reisdocumenten (m.u.v. herkansing(en))

Kosten theorie-examen € 169,- exclusief btw

Totale kosten € 919,- exclusief btw


Kosten herkansing vaardigheidsexamen

 • € 200,- exclusief btw per vaardigheidsexamenonderdeel (foto-foto-vergelijking en/of echtheidskenmerken reisdocumenten), inclusief:
 • een korte herhalingstraining per vaardigheidsexamenonderdeel onder leiding van een trainer.

Voor deze module kun je de volgende examens boeken:

 • Herkansing vaardigheidsexamen Identiteit & identiteitsdocumenten (M1a)®

  De herkansing van het vaardigheidsexamen van M1a bestaat uit het onderdeel foto-foto-vergelijking en/of echtheidskenmerken reisdocumenten.
  Aantal vragen - Examenduur Divers Prijs - Prijs herexamen € 200,- excl. btw Uiterlijke inschrijftermijn 1 week van tevoren Inschrijven voor dit examen
 • Theorie-examen Identiteit & identiteitsdocumenten I

  Dit examen bestaat uit gesloten vragen.
  Aantal vragen 40 Examenduur 90 minuten Prijs € 169,- excl. btw Prijs herexamen € 169,- excl. btw Uiterlijke inschrijftermijn 1 dag van tevoren Inschrijven voor dit examen