topmenu

Scherp je kennis over afstamming aan

Lijkt je het opmaken van akten van geboorten, erkenningen, vondelingen of het ontkennen van het vaderschap en adoptie leuk? Dan moet je de module Afstamming volgen. Hier leer je alles op het gebied van het afstammingsrecht en het registreren van de afstamming en verwantschap op basis van nationaal en internationaal recht.

 

  • Erkend NVVB diploma
  • Aandacht voor vaardigheden
  • Flexibiliteit in scholing
Module afstamming (M5)

Een moeder en een vader van een kind. Het lijkt zo simpel, maar kun jij ook aan de hand van het afstammingsrecht omschrijven wat hieronder wordt verstaan? En welke voorwaarden er zijn voor het gerechtelijk vaststellen van het ouderschap?

Er zijn diverse manieren waarop een relatie kan ontstaan tussen een ouder en een kind. Dit moet op de juiste manier in de Basisregistratie Personen (BRP) worden vastgelegd. Je zult dus veel kennis moeten hebben over het bepalen van de gezagsverhouding en het registreren van deze afstamming en verwantschap, op basis van nationaal en internationaal recht.

Dit zijn allemaal zaken in de module afstamming aan de orde komen. Juist omdat ieder land andere regels heeft als het gaat om afstamming is dit ook een belangrijke module.

Na deze module weet je alles over het registreren van deze afstamming, het opmaken van akten van geboorten, erkenning, vondelingen, gezagsverhouding, ontkennen van het vaderschap en adoptie.

Studieadvies: Wij adviseren voorafgaand de module Systematiek gegevensverwerking te volgen.

De duur van de module en het aantal lesdagen verschilt per opleider. Bekijk hier bij welke opleiders je terecht kunt.

3 punten (mbo-4 niveau)

Deze module is onderdeel van het specialisme Persoonsinformatiemanagement en het specialisme Identiteitsmanagement. Als je alle modules binnen een specialisme afrondt met een voldoende, ontvang je het mbo-4 diploma Persoonsinformatiemanagement of het mbo-4 diploma Identiteitsmanagement. Voor elke module die je succesvol afrondt ontvang je een certificaat.

Wil je een mbo-4 diploma, maar je niet specialiseren? Maak dan je eigen keuze uit de beschikbare kennismodules, behaal minimaal 25 punten en volg een vaardigheidsmodule. Als je deze modules afrondt met een voldoende, ontvang je het mbo-4 diploma Burgerzaken.

Bekijk hier het volledige moduleoverzicht.

De startdata, locaties en kosten verschillen per opleider. Bekijk hier bij welke opleiders je terecht kunt.

Voor deze module kun je de volgende examen(s) boeken:

  • Theorie-examen Afstamming

    Dit examen bestaat uit gesloten vragen.
    Aantal vragen 41 vragen Examenduur 90 minuten Prijs € 169 excl. btw Prijs herexamen € 169 excl. btw Uiterlijke inschrijftermijn 1 dag van tevoren Inschrijven voor dit examen