topmenu

Herken (ver)vals(t)e brondocumenten

Het komt nogal eens voor dat zogenoemde brondocumenten als huwelijksakten, geboorteakten of nationaliteitsverklaringen vervalst worden. Als jij zo’n document in handen hebt, kan jij dat dan zien? Weet jij altijd zeker dat je een echt brondocument onder ogen krijgt? Deze module helpt je op weg om een vals en echt brondocument van elkaar te onderscheiden.

 Schrijf je hier in voor deze module

 • Erkend NVVB diploma
 • Aandacht voor vaardigheden
 • Flexibiliteit in scholing
Module Brondocumenten (M1b)

Heb je wel eens een brondocument technisch en tactisch onderzocht? En weet je dat brondocumenten makkelijker zijn te vervalsen dan reisdocumenten? En dat brondocumenten per land en zelfs per gemeente kunnen verschillen? Dan vermoed je vast ook dat deze module erg belangrijk is bij het tegengaan van identiteitsfraude!

Denk bij brondocumenten aan bijvoorbeeld geboorteakten, huwelijksakten, echtscheidingsakten, verklaringen ongehuwde staat en nationaliteitsverklaringen. Omdat er zoveel verschillende brondocumenten zijn en zij vaak worden vervalst, is het belangrijk dat jij verschillende verschijningsvormen en lay-outs (her)kent. Op die manier kun je namelijk vervalst en vals van echt onderscheiden op basis van technische aspecten zoals papier, watermerken, druk- en kopieertechnieken en gebruik van stempels. Maar kloppen bijvoorbeeld ook leeftijden en data van de verschillende documenten en was een uitgiftedatum niet toevallig een nationale feestdag?

Na deze module ben je nog net geen forensisch onderzoeker maar kun je wel zelfstandig brondocumenten onderzoeken op echtheid, legalisatie en verificatie.

 

 • Aantal uur thuisstudie: gemiddeld 16 uur (e-learning en e-learning quizzen)
 • Duur: tweedaagse vaardigheidstraining
 • Lesdagen: verschillende lesdagen. Zie ook het tabje data en locaties.
 • Examens: een vaardigheidsexamen en een theorie-examen.

De module Brondocumenten is bedoeld voor frontofficemedewerkers of backofficemedewerkers die te maken krijgen met brondocumenten.

De module Identiteit & identiteitsdocumenten I (M1a) is voorwaardelijk voor de module Brondocumenten (M1b).

Het bovenstaande betekent dat:

 1. de e-learning van de module Identiteit & identiteitsdocumenten I (M1a) is grondig bestudeerd;
 2. aan de vaardigheidstraining, inclusief het vaardigheidsexamen van de module Identiteit & identiteitsdocumenten I is deelgenomen; én
 3. het vaardigheidsexamenonderdeel ‘echtheidskenmerken reisdocumenten’ van de module Identiteit & identiteitsdocumenten I (M1a) is behaald, voordat gestart kan worden aan de module Brondocumenten (M1b).

De module Brondocumenten (M1b) bestaat uit een vaardigheidsdeel en een theoretisch deel.

Het vaardigheidsdeel dat bestaat uit een tweedaagse klassikale vaardigheidstraining inclusief een vaardigheidsexamen brondocumenten. Het vaardigheidsexamen valt binnen de tweedaagse vaardigheidstraining zodat je je daar niet apart voor hoeft in te schrijven. De inschrijving voor de vaardigheidstraining is gelijk je inschrijving voor het vaardigheidsexamen. Voordat je aan de vaardigheidstraining deel gaat nemen zorg je ervoor dat je de e-learning van de module geheel hebt doorlopen en goed hebt bestudeerd.

Het theoretische deel is opgenomen in een e-learning die door jou op elk moment, in eigen tempo, thuis en op je werk kan worden gevolgd. Met behulp van de e-learning quizzen kun je jezelf testen of je de stof uit de e-learning voldoende beheerst alsmede door het maken van de oefentoets. De e-learning en oefentoets vindt je na inschrijving voor de vaardigheidstraining in jouw persoonlijke leeromgeving waarvoor je een aparte link en inlogcodes zult ontvangen.

Heb je de vaardigheidstraining gevolgd en heb je de e-learning goed bestudeerd dan maak je het theorie-examen van deze module.

Ben je zowel geslaagd voor het vaardigheidsexamen brondocumenten als voor het theorie-examen Brondocumenten (M1b), dan heb je de module behaald!

 

5 punten (mbo-4 niveau)

Deze module is onderdeel van het specialisme Persoonsinformatiemanagement en het specialisme Identiteitsmanagement. Als je alle modules binnen een specialisme afrondt met een voldoende, ontvang je het mbo-4 diploma Persoonsinformatiemanagement of het mbo-4 diploma Identiteitsmanagement. Voor elke module die je succesvol afrondt ontvang je een certificaat.

Na het afronden van de module ontvang je een certificaat.

Wil je een mbo-4 diploma, maar je niet specialiseren? Maak dan je eigen keuze uit de beschikbare kennismodules, behaal minimaal 25 punten en volg een vaardigheidsmodule. Als je deze modules afrondt met een voldoende, ontvang je het mbo-4 diploma Burgerzaken.

Bekijk hier het volledige moduleoverzicht.

Incompany

De vaardigheidstraining Brondocumenten kan incompany worden georganiseerd. De IND heeft de trainers van de NVVB PublieksAcademie voorzien van trainings- en examenmaterialen op basis van het land 'Utopia'. Neem voor meer informatie over de trainingen en de incompany mogelijkheden contact op met de PublieksAcademie via publieksacademie@nvvb.nl.

Uiteraard kun je de training ook op locatie volgen, bekijk hieronder waar en wanneer. Maximaal 12 deelnemers per training

Planning 2021 vaardigheidstrainingen

Maand Dag 1 Dag 2 Locatie

Herkansingsdata vaardigheidsexamen 2021

Datum Locatie

 

 

Kosten module Brondocumenten - vanaf 1 januari 2019

€ 500,- exclusief btw, inclusief:

 • E-learning en e-learning quizzen
 • Toegang tot de tweedaagse vaardigheidstraining
 • Vaardigheidsexamen brondocumenten (m.u.v. een herkansing)

Exclusief:

 • Theorie-examen á €169,- exclusief btw

Kosten herkansing vaardigheidsexamen

€ 200,- exclusief btw, inclusief:

 • een korte herhalingstraining onder leiding van een trainer.

Kosten herkansing theorie-examen € 169,- exclusief btw

Totale kosten € 669,- exclusief btw

Voor deze module kunt je de volgende examens boeken:

 • Herkansing vaardigheidsexamen Brondocumenten (M1b)®

  De herkansing van het vaardigheidsexamen van M1b bestaat uit het onderdeel brondocumenten.
  Aantal vragen - Examenduur 50 minuten Prijs - Prijs herexamen € 200,- excl. btw Uiterlijke inschrijftermijn 1 week van tevoren Inschrijven voor dit examen
 • Theorie-examen Brondocumenten (M1b)

  Dit examen bestaat uit gesloten vragen.
  Aantal vragen 39 Examenduur 90 minuten Prijs € 169 excl. btw Prijs herexamen € 169 excl. btw Uiterlijke inschrijftermijn 1 dag van tevoren Inschrijven voor dit examen