topmenu

Zorg jij dat de burger zijn recht krijgt?

Personen- en familierecht is een boeiend onderwerp wat veel impact heeft op de burgers. Het gaat over huwelijk en echtscheiding maar ook over geboorte en erven. Het is dan ook niet zo vreemd dat veel gerechtelijke procedures over dit rechtsgebied gaan. Belangrijk dus om alle ins en outs te leren over dit veelzijdige onderwerp.

 • Erkend NVVB diploma
 • Aandacht voor vaardigheden
 • Flexibiliteit in scholing
Module Personen- & familierecht (H5)

Wist je dat ongeveer de helft van alle gerechtelijke procedures betrekking heeft op personen- en familierecht?

Iedere burger heeft rechten op het gebied van afstamming, geboorte, huwelijk en echtscheiding. Deze rechten zijn vastgelegd in het personen- en familierecht. Dit rechtsgebied is een onderdeel van het burgerlijk recht. Tijdens deze module ga je aan de slag met deze wetgeving, waarbij ook het internationaalrechtelijk gedeelte aan bod komt.

Studieadvies: Wij adviseren om de vaardigheidsmodule Adviesrapporten & beleidsvoorstellen voorafgaand aan het HBO-examen (praktijkopdracht) van deze module te volgen.

De duur van de module en het aantal lesdagen verschilt per opleider. Bekijk hier bij welke opleiders je terecht kunt.

6 punten (hbo niveau)

Deze module is onderdeel van het specialisme Persoonsinformatiemanagement en het specialisme Identiteitsmanagement. Als je alle modules binnen een specialisme afrondt met een voldoende, ontvang je het hbo diploma Persoonsinformatiemanagement of het hbo diploma Identiteitsmanagement. Voor elke module die je succesvol afrondt ontvang je een certificaat.

Wil je een hbo diploma, maar je niet specialiseren? Maak dan je eigen keuze uit de beschikbare kennismodules, behaal minimaal 39 punten en volg een vaardigheidsmodule. Als je deze modules afrondt met een voldoende, ontvang je het hbo diploma Burgerzaken.

Bekijk hier het volledige moduleoverzicht.

De startdata, locaties en kosten verschillen per opleider. Bekijk hier bij welke opleiders je terecht kunt.

Voor deze module kun je de volgende examen(s) boeken

 • Praktijkexamen Personen- & familierecht (onderdeel B)

  Deze module bestaat uit twee examenonderdelen: A en B. Dit examen betreft een praktijkopdracht op de examenlocatie.
  Aantal vragen n.v.t. Examenduur 180 minuten Prijs € 325 excl. btw Prijs herexamen € 325 excl. btw Uiterlijke inschrijftermijn 1 dag van tevoren Inschrijven voor dit examen
 • Theorie-examen Personen- & familierecht (onderdeel A)

  Dit examen bestaat uit één toets (A) en één praktijkopdracht (B) op examenlocatie. Dit examen bestaat uit gesloten vragen.
  Aantal vragen 24 Examenduur 90 minuten Prijs € 189 excl. btw Prijs herexamen € 189 excl. btw Uiterlijke inschrijftermijn 1 dag van tevoren Inschrijven voor dit examen